Sůl v potravinách

Jak zacházíme se solí

Sůl, zcela běžný produkt, stejně jako cukr, stále přemílají odborníci a vědecké studie. Nejednomu ze čtenářů visí otazník nad příspěvkem, který vyšel pod názvem Jarní talíř, se zmínkou, proč omezovat příliš slané potraviny.

Sůl je pro člověka nezbytnou součástí. Na jednu stravu chuťový stimulant, dochucovadlo pokrmů a skvělý konzervant. Na druhou stranu látka, která jako cokoli jiného v přemíře, dokáže přivodit nemálo problémů. Přemíra soli znamená dlouhodobé používání soli ve větších dávkách. A jak už to chodí, člověk si velmi rychle zvyká na přísady, kterými si zlepšuje chuť pokrmů.

Současná doporučovaná dávka soli, pro dospělého člověka, se pohybuje přibližně kolem 3-5 gramů, na den. Tato dávka zabezpečuje všechny důležité procesy v těle. Přičemž dnešní konzument získává převážné množství skryté soli z průmyslově zpracovaných produktů, aniž by musel přisolovat.

Jsou to trvanlivé, konzervované, instantní polotovary či pochutiny nebo kořenící směsi, ale také stravování ve veřejných zařízeních, která se podílejí na několikanásobně vyšší spotřebě soli, a to i u dětí. Obecně to vyplývá nejen ze statistik, ale také z rozborů zvyklostního stravování, které hodně napoví o zacházení jedince se solí.

Sůl je anorganická látka, která se tělo zbavuje potem a ledvinami. Pokud dobře fungují ledviny, dokážou tělo přebytku soli téměř zbavit. Při snížené funkci ledvin jejich metabolismus nezvládá správně hospodařit se solí.  Ta se v těle zadržuje a zabraňuje i vylučování odpadů látkové výměny. Tělo se pak chová jako retenční nádrž, kdy dochází k zadržování vody v těle právě vlivem koncentrace soli v organismu. Tak se rozbíhá začarovaný kruh, z přemíry.

Sůl se také příznivě podílí na podpoře našich tělesných funkcí a má stimulační schopnost. Proto při jejím nedostatku může pociťovat sníženou aktivitu. Při dnešním stravování je však málo pravděpodobné, že bychom právě soli měli nedostatek. Koneckonců o tom svědčí i článek týdeníku  5+2, č.11/2013 „Solí kuchaři ve školních jídelnách nešetří“. Proto bychom dnes měli sůl vážit jako zlato a vyplatí se ji používat přiměřeně, jelikož všeho přespříliš se stává špatným zvykem. A špatný zvyk není zrovna ideálním příkladem.

TOPlist