Tuky

Potřebujeme k životu tuk?

Ve výživě člověka tvoří tuky, spolu s bílkovinami a sacharidy, tři základní živiny. Tuky se nedají nahradit, protože plní řadu nezbytný procesů v organismu. Pomáhají využít vitaminy rozpustné v tucích, jsou zdrojem nepostradatelných mastných kyselin. Jak je známe v běžném životě? Objevují se pod názvy light, se sníženým nebo nízkým obsahem tuku, odtučněný, nízkotučný, polotučný, plnotučný, smetanový. Které z těchto přívlastků jsou vhodné a které méně?

Pravdou je, že tuky jsou bohatým zdrojem energie a vyvolávají rychlý pocit nasycení. Příkladem je rychlé stravování nebo fast food…., kdy po konzumaci tučné stravy, z pohledu spokojeného žaludku, získáme pocit sytosti, který nám vydrží velmi krátce. Tato vlastnost tuků není zrovna pozitivní, protože díky ní se v dnešní době zvyšuje počet lidí s nadměrnou hmotností.

Proč se tedy někteří jedinci stále vracejí k tučným potravinám? Jednoduše chutnají, tuk je totiž nositelem chutě i vůně.

Pokud jste i vy závislí na tučných potravinách, zaděláváte si jednoznačně na problém v podobě kilogramů navíc…  A přitom je tak jednoduché vědět, že skupiny tuků, tzv. nenasycených, důležitých pro život i naše zdraví, máme je jíst pravidelně (rostlinné oleje, ořechy, semínka). Existuje i druhá skupina tuků, tzv. nasycených, které jsou méně žádoucí a tudíž se vyplatí jejich množství ve stravě snižovat. Všeobecně to znamená např. omezit konzumaci tučného masa, uvážlivě konzumovat mazací tuky a minimalizovat smažení pokrmů. Dále také regulovat množství skrytých tuků, např. v uzeninách, tučných mléčných výrobcích.

Z praxe. Zapomíná se, že se i konzumace sladkostí (čokoláda, zákusky) a pochutin (chipsy, krekry), se promítá do příjmu tuků. Jejich nepřiměřená konzumace ovlivňuje nejen naše smysly, ale současně tělesnou tukovou tkáň.

Proč se mít na pozoru, když je tuk důležitý?

Z praxe: V dnešní době, kdy ubývá míra fyzické činnosti a běžný pohyb je výjimkou, je nám zvýšená konzumace tuků, především těch nevhodných, spíše na obtíž. Tělo je tím pádem nespotřebuje a tuky ze stravy se tak přemění na zásobní tělesné tuky. Uložené tuky v těle se stávají skladištěm energeticky „bohatého“ a zároveň škodlivého „materiálu“.

Z toho plyne, že tučné potraviny, v kombinaci s cukry, se obecně stávají rizikovým faktorem vzniku dvou typů chorob, které představují nejčastější příčinu úmrtí v ČR.

Z praxe: Současně také přibývá těch, kteří se chtějí zdravě stravovat a zvolí řešení: „Když si na chléb namažu nízkotučný sýr a budu jíst odtučněné výrobky, zhubnu.“ Tito „hledači“ kompromisu vydrží jíst „light stravu“ pouze krátce. Namísto tuků se však v jejich jídle objevuje zbytečně hodně cukrů a škrob. Ani to není výhra.

Zkrátka i v životosprávě člověka jsou všechny živiny vzájemně provázány. Co si z těchto faktů vzít do života?

Vědět, že tuky tvoří nedílnou součást správné výživy. Nezapomínat na tuky pro tělo důležité, respektive používat rostlinné oleje lisované za studena. Využívat i další zdroje správných tuků, které se, mimo rostlinných olejů, nacházejí také v rybách, ořeších a semenech rostlin. Je však dobré přemýšlet, jak nad jejich výběrem, tak věnovat pozornost množství tuků, které pravidelně jíme.

TOPlist